Indien deze nieuwsbrief niet leesbaar is, klik dan hier

Juli 2024

In Memoriam: Wieteke van Dort

Het zal u niet ontgaan zijn: Het overlijden van Wieteke van Dort bracht een grote schok teweeg in Nederland. Uitermate indrukwekkend was dan ook wat zij voor mensen betekende zoals bleek uit de aandacht voor het afscheid van Wieteke in de Kloosterkerk in Den Haag. Ook voor ons betekende Wieteke veel. Niet alleen was zij verbonden aan Stichting Pelita als lid van ons Comité van Aanbeveling, maar ook heeft zij in de loop der jaren veel optredens voor ons verzorgd. Hoogtepunten waren onder andere een tour, samen met Aïs Lawalata, langs bijeenkomsten in het land en haar optredens ter gelegenheid van ons 75-jarige jubileumjaar. Bovendien schreef zij een zeer gewaardeerde column voor Pelita Nieuws / Pelita Magazine. Wieteke heeft altijd haar Indische achtergrond omarmd en is een inspirerend voorbeeld geweest voor velen die deze geschiedenis met haar delen. We zijn Wieteke ontzettend dankbaar voor alles wat zij voor onze doelgroepen heeft betekend. Wij gaan haar energie en enthousiasme, mooie zangstem, ondeugende humor en empathische persoonlijkheid enorm missen!

 

Ibu jang sajang kami semua.
Zij die van ons allemaal hield.

Pelita Ondersteuning bij Dementie - Kunnen wij u helpen?

Een op de vijf mensen in Nederland krijgt dementie. Mensen met een migratieachtergrond, waaronder ook ouderen met een achtergrond in voormalig Nederlands-Indië en Indonesië, hebben een drie keer zo grote kans op het krijgen van dementie dan mensen zonder migratieachtergrond. Omgaan met dementie en hierbij hulp vragen kan voor naasten lastig zijn. Dat heeft vaak te maken met schaamte, wantrouwen, het niet tonen van zwaktes en terughoudendheid om hulp in te schakelen buiten de eigen familie.
Stichting Pelita kan u hierbij helpen, met ons programma Pelita Ondersteuning Dementie. 

 

Kijk hier hoe we u van dienst kunnen zijn.

20ste editie Pelita Landelijke Molukse Ouderendag groot succes

De 20ste editie van de Landelijke Molukse Ouderendag in de vertrouwde Veluwehal in Barneveld, was als vanouds druk en er stond een oneindige rij touringscars waarmee Molukkers uit alle delen van het land kwamen. De ruim 80 vrijwilligers, die deze dag mogelijk maakten, werden in het zonnetje gezet. Bekijk hier de foto's, gemaakt door Rob Kleering van Beerenbergh en Stefanie Hehalatu.

13 augustus: Batik Anders met Kopi Kecil Plus

Batikken bestaat al honderden jaren. In tempels uit de 13e eeuw zijn stempels gevonden met motieven die nog steeds worden gebruikt. Het is een complexe techniek, die niet zo een-twee-drie geleerd kan worden.


In deze workshop wordt het effect nagebootst worden door de hete was te vervangen door lijm. Maar eerst vertelt de docent over de spirituele betekenis van batik, het verhaal dat een batik vertelt en de betekenis van een patroon. Daarna gaat u aan de slag. Alle materialen zijn aanwezig. Mocht u zelf een voorwerp van textiel hebben dat u wilt beschilderen, neem deze dan gerust mee. 
 

Inschrijven doet u bij Cynthia Pietersen (KOO): cynthia@koo.n of 06-19750309. 


Museum Sophiahof, 13 augustus 10.00 - 12.00 uur, entree: 5 euro (inlc. materialen, koffie/thee en spekkoek).

14 augustus: Masterclass Spoken Word met Djé-rimo

Speciaal voor de Nationale Indiëherdenking op 15 augustus, bij het Indisch Monument in Den Haag, organiseren we op 14 augustus een masterclass spoken word met Djé-rimo. Dat doen we in samenwerking met het Indisch Herinneringscentrum. In de masterclass 'Echo's van onze roots' ontwikkelen we een performance, die we uitvoeren tijdens de jaarlijkse Melati-lezing op 14 augustus. Wil je meedoen? Schrijf je dan snel in want het aantal plaatsen is beperkt. 

Documentaire 'Stemmen van naoorlogse generaties'

De documentaire 'Stemmen van naoorlogse generaties' is vanaf 1 augustus in verschillende filmhuizen in Nederland te zien. Het toont hoe oorlog, koloniaal verleden en traumatische (oorlogs)ervaringen van ouders of grootouders nog steeds impact kunnen hebben op hun nazaten. Aan de hand van interviews met bekende literaire schrijvers van de tweede generatie geeft deze film een openhartige inkijk en terugblik op hún verleden. En personen van de derde generatie laten zien hoe hun familiegeschiedenis een dagelijkse inspiratiebron is voor hun werk. Zij geven onder andere op kunstzinnige wijze woorden aan dit belaste verleden en een nieuwe vorm aan de Nationale Herdenking op 15 augustus.
 

Op 14 augustus verzorgen de makers Simone Berger en Armando Ello een bijzondere avond in OBA Oosterdok in Amsterdam en op 15 augustus in filmhuis Den Haag met een nagesprek. Kijk hier voor alle voorstellingen in het land.

 

De documentaire wordt op 15 augustus ook in Filmhuis Bussum vertoond, inclusief een nagesprek in samenwerking met Stichting Pelita. Kijkt u hier voor tijden en tickets.

 

En we mogen weer tickets weggeven van de organisatie, voor de filmavond op 14 augustus in OBA Oosterdok, Amsterdam. Daar kunt u ook de speciale expositie bekijken. We verloten 2 maal 2 kaarten onder de inzenders naar info@pelita.nl, o.v.v. Stemmen.

 

Deze actie duurt tot 10 augustus. Winnaars krijgen persoonlijk bericht.

15 augustus: Herdenken in Museum Sophiahof

Net zoals de voorgaande jaren organiseert Stichting Pelita samen met Museum Sophiahof op 15 augustus een kleinschalige herdenking in Museum Sophiahof. Deze bijeenkomst is speciaal bedoeld voor ouderen die liever in kleine kring herdenken. Historicus Ron Habiboe zal een lezing verzorgen over vergeten groepen tijdens de Nationale Indiëherdenking, er is een maaltijd en we kijken gezamenlijk naar de live uitzending van de Indiëherdenking in Den Haag. Tot slot kunt u bloemen leggen bij het miniatuur Indisch Monument op het terrein van Museum Sophiahof. 

 

Leest u hier het hele programma en de wijze van tickets bestellen.

Stichting Pelita in Podcast 'Hoe we zijn geworden'

De familie van Eva Toorop komt uit Indonesië, dat wist Eva natuurlijk al. Maar heel veel meer eigenlijk niet, er werd nooit gepraat over haar afkomst. Hoe is haar familie verbonden aan Indonesië en welke geschiedenis hangt daaraan vast? Welk verhaal zou Eva, maar eigenlijk elke Nederlander, moeten kennen? In de podcastserie 'Hoe we zijn geworden' verbinden Eva Toorop (schrijver en bedenker) en Mariëlla van Apeldoorn (regie en montage) Eva’s familiegeschiedenis met ‘de grote geschiedenis' van Nederland en Indonesië. Een verhaal over een zoektocht naar feiten, naar waarom de dingen zo zijn gelopen, over emotie en ratio en persoonlijke ervaringen.

 

Ook Stichting Pelita speelt een rol in deze podcast. Jessica Apon vertelt over hoe trauma's uit het verleden, hun doorwerking kunnen hebben op volgende generaties. De hele serie is te beluisteren via oner andere Spotify, Podimo, Deezer en Apple Podcast. En werd mede mogelijk gemaakt door het Vfonds en het Mondriaanfonds, in samenwerking met het Indisch Herinneringscentrum.

Podcastserie Radio Pedis met Stichting Pelita

Radio Pedis is een podcastserie van Omroep Zwart, waarin Neal Petersen en Malou Holshuijsen een stem geven aan jonge generaties met een achtergrond in voormalig Nederlands-Indië en Indonesië. De moeite van het beluisteren waard. U zult verschillende sprekers horen die ook verbonden zijn aan Stichting Pelita, zoals de leden van het Comité van Aanbeveling Marion Bloem, Dido Michielsen, Julia Jouwe, Reggie Baay en strategisch adviseur van Stichting Pelita, Rocky Tuhuteru.

 

Beluister hier de hele serie.

Tentoonstelling 'Lain Sayang Lain'

Het boek 'Lain Sayang Lain' mocht Stichting Pelita ooit weggeven als relatiegeschenk aan leden van de Molukse gemeenschap. Het fraaie boek is nu omgetoverd tot een expositie in de tuin van Museum Sophiahof. 

 

In de foto-expositie ‘Lain Sayang Lain, vier generaties Molukkers in Nederland’ staat de saamhorigheid van Molukkers centraal. Portretten en openhartige quotes over de cultuur, persoonlijke ervaringen en de eigen geschiedenis geven een beeld van de hedendaagse Molukse samenleving in Nederland.

 

Lain Sayang Lain, vrij vertaald: ‘Wij geven om elkaar’, is een uitdrukking die de saamhorigheid onder Molukkers weergeeft.

 

Kijk hier voor openingstijden en tickets voor de expositie (inclusief catalogus met portretten).

Oproep: Reunie Kampili

Bent u of kent u kampgenoten, familie of nabestaande van mensen die in Kampili, Makassar en Pare-Pare hebben gezeten? Op 5 oktober aanstaande is er een reünie voor oud-kampgenoten, familie, begeleiders, en nazaten in Kumpulan Bronbeek, Velperweg 147, in Arnhem. U bent vanaf 10.00 uur welkom. 
 

Aanmelden en informatie via Martje Saveur: m.saveur@planet.nl, 023-5276896 of 06-57545519.

 

In de archieven van wat toen nog Pelita Nieuws heette (het huidige Pelita Magazine), is een artikel terug te vinden uit 2016, over de omstandigheden in deze Japanse  interneringskampen.

Stuur een email naar info@pelita.nl als u onze nieuwsbrief niet meer wilt ontvangen.